2020-09-22 10:44:30• hírek • Bede Emőke

Több mint 1 millió lejnyi bírság járt tavaly a feketemunkáért

A szeptember 21. és 25. közötti időszakban zajlik az #EU4FairWork nevű, az egész Európai Unió területén futó kampány, melynek célja, hogy a munkáltatók és a munkavállalók körében is tudatosítsák a bejelentett munka fontosságát és az ezzel járó előnyöket. A Szatmár Megyei Területi Munkafelügyelőség az akció kapcsán összesítette, hogy a tavalyi év folyamán és az idei év első felében hány feketén foglalkoztató munkáltató bukott le az ITM által szervezett ellenőrzéseken.

A szerkesztőségünknek eljuttatott tájékoztatás szerint 2019-ben 77 olyan munkaadóra bukkantak, melyek több munkavállalót is feketén foglalkoztattak az ellenőrzés pillanatában. A 77 alkalom során összesen 118 olyan személyt azonosítottak, aki munkaszerződés nélkül, vagy az abban foglaltakat valamilyen módon áthágva dolgozott. 73-an például teljesen feketén, érvényes szerződés hiányában álltak munkába, további 12 főt pedig annak ellenére sem jelentett be főnöke az alkalmazottakat nyilvántartó adatbázisba, hogy szerződéssel elméletileg rendelkeztek. 30 alkalmazott a részmunkaidős szerződésében foglalt programnál többet dolgozott, 3-an pedig még akkor is húzták az igát, amikor a kontraktusukat már felfüggesztették. A tavalyi év folyamán tapasztalt feketézésért az ITM összesen 1.060.000 lej bírságot szabott ki.


Aztán beköszöntött 2020, és megérkezett a koronavírus-járvány is, mely kíméletlenül padlóra küldte az ország gazdaságát: sokaknak „csak” ideiglenesen függesztették fel a munkaszerződését, másokat azonban már később sem vártak vissza régi helyére. Nem csoda hát, hogy az idei év első felében jóval kevesebb feketéző munkaadó és munkavállaló akadt fenn az ITM által szervezett ellenőrzéseken. Mint megtudtuk, az év első hat hónapjában mindösszesen 10 olyan munkáltatóra bukkant a munkafelügyelőség, mely be nem jelentett munkaerőt foglalkoztatott. A féléves mérleg szerint a munkaszerződés nélkül foglalkoztatott személyek száma 41 volt, további 2 főt nem jelentettek be a fentebb említett adatbázisba, 2-en pedig a részmunkaidős szerződésben pontosított programot tolták ki. Az említett esetekben összesen 120.000 lejnyi bírságot szabtak ki az ITM felügyelői.


A Szatmár Megyei Területi Munkafelügyelőség ismételten arra inti a munkavállalókat, hogy mielőtt aláírják az munkáltatóval kötött szerződést, alaposan tanulmányozzák át a dokumentumot, különös tekintettel a munkaadó beazonosításához szükséges adatokra, a munkaviszony életbe lépésének időpontjára és a szerződés érvényességi idejére. Ugyanakkor ajánlatos részletesen átolvasni azt a részt is, melyben arról van szó, hogy a szóban forgó helyet teljes vagy részmunkaidős beosztásban fogja-e betölteni a munkavállaló, illetve hogy mennyi fizetés és szabadság jár neki mindezért, van-e próbaidőszak és számíthat-e esetleg egyéb jellegű juttatásokra is vagy sem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: